Het is helaas een feit, in de vakantieperiode wordt relatief vaak ingebroken. Onderzoek wijst uit dat de kans op inbraak tijdens uw vakantie maar liefst 65% hoger ligt. De reden hiervan is dat inbrekers op relatief eenvoudige wijze achterhalen of u voor langere tijd afwezig bent. Op geraffineerde wijze wordt hier gebruik van gemaakt. Aan de hand van een aantal praktische tips verkleint u de kans op inbraak aanzienlijk. Het advies om te voorkomen dat er bij u wordt ingebroken luidt: probeer eens na te gaan waaraan zichtbaar is dat u op vakantie bent en probeer hier wat aan te doen. Onderstaand een aantal praktische handvatten. Doe er uw voordeel mee!

Verlichting en gordijnen

De meest voor de hand liggende manier om te zien of iemand voor langere tijd niet thuis is zijn de gordijnen of lamellen. Indien alles potdicht zit gedurende een aantal dagen dan is de logische conclusie dat u niet thuis bent. Ons advies luidt dan ook om niet alle gordijnen dicht te trekken. Laat er bewust een aantal open staan en creëer een “bewoond” tafereel voor de ramen waar inkijk mogelijk is. Laat bijvoorbeeld een tijdschrift opengeslagen liggen en laat een kopje staan op de tafel. Een simpele oplossing die de suggestie wekken dat u thuis bent, of op zijn minst op korte termijn weer thuis komt. Daarnaast doet u er goed aan om boven een lamp met tijdsklok in te stellen. Licht achter gesloten gordijnen geeft een bewoond effect.

Begroeiing en ruiten

Een ander aspect zijn de raamvensters en deuren van de woning. Wij adviseren u om geen dichte begroeiing tegen uw woning aan te plaatsen. Dit is een ideale schuilplaats voor inbrekers en een ideale kans om vanaf daar ongemerkt uw ruit in te tikken of een slot te forceren. Heet uw woning enkel glas? Dan is het een overweging om hier verandering in aan te brengen. Enkel glas is makkelijk in te tikken. Andere glassoorten als isolatieglas bieden niet alleen betere bescherming maar zijn eveneens energiezuiniger dan enkel glas. Dit gaat eveneens op voor het glas in uw deuren.

Gebruik van social media

Tegenwoordig plaatst men alles via Twitter en Facebook. Het is echter wel goed om je te bedenken dat deze gegevens publiekelijk toegankelijk zijn, dus ook voor mensen met kwade bedoelingen. Kijk dus uit met wat u plaatst op de sociale media. Niet iedereen hoeft immers te weten dat u 3 weken op vakantie bent in Zuid-Frankrijk.

Deze tips zijn mede opgesteld door Glaszetter Lunzen.