Hang- en sluitwerk
Slotenmakers gebruiken regelmatig de term ‘hang- en sluitwerk’ als verzamelnaam voor hun verschillende producten. Daarnaast adverteren ze vaak met slogans als ‘wij zorgen voor de professionalisering van al uw hang- en sluitwerk’. Wat wordt hier nu precies mee bedoeld? Met hang- en sluitwerk worden alle producten aangeduid die ofwel zorgen voor het afsluiten van deuren en ramen, ofwel voor de ophanging hiervan. Het gaat dus om verscheidene sloten, grendels, raam- en deurklinken, en ophangingen. Daarnaast vallen onder de verzamelnaam soms ook schroeven en pluggen. Omdat het hang- en sluitwerk regelmatig de centrale rol speelt in de beveiliging van uw woning, wordt de term bovendien dikwijls verbonden aan het verhogen van de inbraakpreventie. Op deze pagina vindt u een overzicht van enkele slotsoorten en hun functies, daarnaast krijgt u enige informatie over inbraakbeveiliging en het politiekeurmerk Veilig Wonen. Heeft u naar aanleiding van deze pagina nog vragen, of wilt u het hang- en sluitwerk van uw deuren vervangen? Vul dan het contactformulier in. Eén van de medewerkers van Beveiligingsnet neemt zo snel mogelijk contact met u op.
Verschillende sloten
Onder het hang- en sluitwerk vallen verschillende slotsoorten. Hoewel wij op deze pagina niet alle soorten gedetailleerd kunnen beschrijven, willen we enkele sloten voor u uitlichten. Daarom bespreken wij voor u de voor- en nadelen, alsmede de toepassingen van achtereenvolgens cilindersloten, oplegsloten, bijzetsloten, en meerpuntssloten.
Cilindersloten
Cilindersloten hebben een slotmechanisme van een cilinder in een behuizing. De cilindersloten werken doordat verschillende plaatjes (of stiften dan wel kogels), de cilinder blokkeren. Alleen met een sleutel die precies tussen de plaatjes glijdt, kan de cilinder gedeblokkeerd worden. Cilindersloten kunnen geleverd worden in drie soorten. Zo kennen we: radiaalsloten, stiftcilindersloten en plaatcilindersloten. Van deze drie soorten cilindersloten worden stiftcilindersloten het meest gebruikt op binnen- en buitendeuren. Dankzij de vele stiftjes kunnen er veel verschillende slotvarianten worden geproduceerd, waardoor deze lastig te forceren zijn. Cilindersloten zijn naar verhouding de meest gebruikte sloten in Nederland. Met de eenvoudige installatietechniek, relatief lage prijzen en het hoge gebruiksgemak van het cilinderslot is dit ook niet vreemd.
Oplegsloten
Oplegsloten worden vaak toegepast op voordeuren. Oplegsloten vormen sluitingen met een zichtbare oplegkast, die aan de binnenkant van de deur wordt gemonteerd. Oplegsloten hebben vaak een nacht- en dagschoot. Het nachtslot wordt vaak met een draaiknop of een haak gesloten. Hoewel oplegsloten met name in de jaren tachtig en negentig vaak werden geïnstalleerd, raken ze relatief snel defect. Meestal komt dit door de verzakking of werking van een houten deur. Dit leidt ertoe dat het slot en de sluitkom niet meer overeenkomen. Daarnaast kunnen oplegsloten slijten door veelvuldig gebruik of drooglopen. Daarentegen staat dat u oplegsloten relatief makkelijk zelf kunt monteren en herstellen. Zeker met enige handigheid doet u er verstandig aan te kiezen voor een oplegslot.
Bijzetsloten
Bijzetsloten dienen meestal als aanvulling op de standaard beveiliging van het hoofdslot. Een bijzetslot is dan ook niet een bepaald type slot, maar een verzamelnaam voor alle het hang- en sluitwerk dat als bijzetslot fungeert. De grootste categorieën bijzetsloten zijn oplegsloten en insteeksloten. Hierbij zitten insteeksloten verzonken in uw deur of raam. Welke bijzetsloten u het beste kunt toepassen bij uw woning is afhankelijk van factoren als de draairichting, het kozijnprofielen en materiaal, en de opdekrand. Liever niet zoveel extra beslag door de bijzetsloten? Ga dan voor een slot met een meerpuntssluiting.
Meerpuntssloten
Meerpuntssloten functioneren met name als veiligheidsloten, en vormen een alternatief voor bijzetsloten. Meerpuntssloten bestaan uit een aantal haakschoten, die u met één enkele sleutel bedient. Met een meerpuntsslot heeft u geen ontsierde deur door het vele veiligheidsbeslag, daarnaast vormen meerpuntssloten een duurzame keuze. Een deskundig slotenmaker moet de meerpuntssluitingen vanwege het complexe mechanisme echter installeren, hierdoor lopen de kosten wel wat op.
Inbraakbeveiliging
Met goed hang- en sluitwerk verhoogt u de inbraakbeveiliging van uw pand. Naast professionele sloten zijn er echter ook aanvullende producten om de inbraakpreventie te verbeteren. Slotenmakers hebben een groot assortiment aan artikelen zoals camera’s, alarmsystemen en bewegingssensoren ter beschikking. Maar ook eenvoudigere producten als dievenklauwen, deurstangen of raamgrendels om uw woning beter te beschermen. Kies voor een hoge inbraakpreventie artikelen met een SKG keurmerk, of vraag voor uw woning het Politiekeurmerk Veilig Wonen aan. Met een dergelijke kwalificatie schrikt u gelegenheidsinbrekers makkelijk af.
Meer informatie
Meer weten over het opwaarderen van uw sloten en grendels? Informatie nodig op het gebied van inbraakpreventie? Neem contact op met de slotenmakers van Beveiligingsnet. Wij zijn de nummer één op het vakgebied van beveiliging en inbraakbeveiliging. Onze medewerkers helpen u graag met deskundig advies. U vraagt bij ons tevens makkelijk en snel een gratis en vrijblijvende offerte aan. Vul het contactformulier in, en wij beantwoorden uw vraag binnen enkele werkdagen. Onze slotenmakers staan voor u klaar!
Selecteer uw woonplaats
Flevoland en omgeving
Gelderland
Noord-Brabant
Noord-Nederland
Zuid-Holland
Waar u ook woont, met spoed is er altijd binnen 30 minuten een slotenmaker bij u. Wij bieden hulp bij elk probleem met sloten of sleutel, zijn servicegericht en hebben focus op kwaliteit. Bovenstaand een overzicht van het werkgebied van Beveiligingsnet.