cilindersloten

Cilindersloten

Een cilinderslot, de naam zegt het al, is een slot dat werkt door middel van een cilinder die in een roestvrijstalen behuizing is geplaatst. De cilinder wordt geblokkeerd door plaatjes, kogeltjes of stiftjes. Met een sleutel wordt deze blokkade opgeheven. Cilindersloten bestaan al eeuwenlang. Tijdens een archeologisch onderzoek is zelfs een cilinderslot uit de achtste eeuw gevonden, en het verhaal gaat dat cilindersloten vaak werden gebruikt in het Oude Egypte. Aan het eind van de 18e eeuw is het moderne cilinderslot uitgevonden. Doordat in de cilinder een specifiek profiel is gefreesd, zijn er met cilindersloten meer variaties mogelijk dan met het daarvoor gebruikelijke klavierslot. Sinds de jaren tachtig zijn cilindersloten niet meer uit ons wereldbeeld weg te denken. Op deze pagina vindt u enige informatie over de sloten, welke varianten er bestaan, hoe u zelf makkelijk een nieuw cilinderslot monteert, en het juiste onderhoud. Voor meer informatie naderhand, en direct contact met een slotenmaker verwijzen wij u graag naar ons contactformulier. Bij Beveiligingsnet zijn we u graag van dienst.

Verschillende varianten

Er bestaan drie verschillende slotsoorten die werken door middel van een cilinder. Elke variant werkt met een andere blokkeringsmethode. Zo zijn er radiaalsloten, stiftcilindersloten en plaatjescilindersloten. Hieronder worden per soort enige gegevens getoond.

  • Radiaalsloten. Een radiaalslot werkt door middel van sleutelplaatjes of –pinnen. De cilinder wordt geblokkeerd doordat deze pinnetjes met veren in de buis worden gedrukt. Als de juiste sleutel in het slot wordt gestoken, zullen de insnijdingen in lijn met de plaatjes komen te liggen, en worden deze naar achteren geduwd. Hierna is het mogelijk de sleutel te draaien.
  • Stiftcilindersloten. Deze cilindersloten worden tegenwoordig het meest toegepast. Een stiftcilinderslot werkt door middel van vijf of zes stiften, die de cilinder blokkeren. Met stiften worden een soort metalen pinnen bedoeld die in lengte variëren. Om het slot te openen moeten de stiften naar boven worden geduwd.
  • Plaatjescilindersloten. Deze sloten worden met name gebruikt in fietssloten of brievenbussen. Doordat met plaatjes minder variaties mogelijk zijn, is een plaatjescilinderslot minder veilig dan bijvoorbeeld een stiftslot, waardoor deze niet op buitendeuren wordt toegepast. Een plaatjescilinderslot werkt verder op eenzelfde wijze als een stiftslot.

Makkelijk zelf uw cilinderslot installeren

Cilindersloten zijn makkelijk zelf te monteren. Als u enige technische handigheid heeft, is het dan ook financieel voordelig om te kiezen voor een cilinderslot. Hieronder vindt u een eenvoudig stappenplan:

  1. Stel eerst vast wat voor soort slot u heeft: is het een stiftcilinderslot of een radiaalslot? Daarnaast moet u ook controleren of het slot een losse of vaste cilinder heeft. Bij losse cilindersloten hoeft u namelijk alleen maar het centrale deel te vervangen.
  2. Als u de nieuwe producten heeft aangeschaft, dient u als eerste de slot kast los te schroeven.
  3. Vervangen daarna de defecte cilinderplaat.
  4. De volgende stap is het plaatsen van de cilinder in het boorgat. NB let bij de aanschaf op dat de nieuwe buis van gelijke doorsnee is.
  5. Meet vervolgens af, tot hoever u de cilinderlip moet afzagen. Houd er rekening mee dat deze niet meer dan 5mm mag uitsteken.
  6. Als u alles goed heeft afgemeten, kunt u de slotkast weer bevestigen.
    Is het monteren van het slot ondanks het stappenplan toch niet naar tevredenheid gelukt? Neem dan alsnog contact op met een slotenmaker. Hiermee voorkomt u dat u onnodig gaat boren.

Onderhoud

U monteert uw cilindersloten eenvoudig, en het is eveneens makkelijk ze te onderhouden. Door vuil op uw sleutel, alsmede door weer en wind kan een cilinderslot minder goed werken, of slijten. Om dit te voorkomen kunt u de cilinder inspuiten met siliconenspray als bescherming tegen vuil en vocht. Werkt uw cilinderslot al niet meer naar wens, dan kunt u het slot losschroeven en de cilinder met wasbenzine schoonmaken. Zorg er daarna wel voor dat u deze weer goed afdroogt. Het is bovendien aan te raden om periodiek uw cilindersloten te vervangen. Hiermee verzekert u zichzelf van een goede inbraakpreventie.

Direct contact met een slotenmaker

Heeft u behoefte aan meer informatie over mogelijke cilindersloten voor uw woning, of wilt u weten welke voordelen er aan een cilinderslot zitten verbonden? Bij Beveiligingsnet werken verschillende erkende slotenmakers die u van de gewenste informatie kunnen voorzien. Bovendien kunnen zij u voorreken wat de kosten zijn voor het professionaliseren van uw hang- en sluitwerk. Vul het contactformulier in, en wij behandelen uw hulpvraag binnen enkele werkdagen.