Het aantal inbraken in 2014 is ten opzichte van het jaar 2013 fors gedaald. Vooral in de grote steden is er een duidelijke dalende tendens zichtbaar ten opzichte van een jaar eerder, dit blijkt uit onderzoek van Beveiligingsnet. Acties vanuit de overheid lijken effect te sorteren, mens blijkt betere voorzorgsmaatregelen te treffen om inbrekers buiten te houden. In het eerste half jaar van 2014 is het aantal inbraken met 20% teruggelopen ten opzichte van het aantal inbraken in het eerste half jaar in 2013.

Cijfers en feiten

In het eerste half jaar van 2013 hebben er ruim 33.800 inbraken plaatsgevonden in het gehele land. Dit jaar ligt dat aantal in diezelfde periode rond 28.200. Dat is een forse daling van 5.600. De grootste daling is zichtbaar in de steden, waar het aantal inbraken het meeste is afgenomen. Er lijkt sprake van een verschuiving, in dorpen is er geen sprake van een afname, het aantal inbraken ligt in 2014 zelfs hoger dan in 2013.

Tips om de woning veilig achter te laten

Het gebeurt nog te vaak dat als men thuis komt van vakantie men een leeggeroofd huis aantreft. De vakantie is onmiddellijk helemaal verpest. Er zijn daarom een aantal handige tips voor u om uw woning veilig achter te laten.

  • Zet niets op het sociale media.
Het is belangrijk dat u uw reis niet publiekelijk verspreidt, inbrekers houden ook het sociale media in de gaten en weten precies wanneer mensen op vakantie gaan. Zij hebben vervolgens alle tijd om een poging te doen om binnen te komen.
  • Licht buren, vrienden of familie in.
Vertel uw buren, vrienden en familie wel in dat u weg bent. Vraag aan hen of zij af en toe langs uw huis willen gaan om de post op te ruimen en een lichtje aan te doen bijvoorbeeld. Zo lijkt het net als of u wel thuis bent. Vraag aan uw buren of zij uw woning in de gaten willen houden. Mochten zij iets verdachts zien kunnen zij het alarmnummer 112 bellen.
  • Laat uw sloten vervangen door hang- en sluitwerk met een keurmerk voor als u die nog niet heeft.
Heeft u nog oude sloten op uw deuren en ramen zitten? Dan is het verstandig om deze als eerste te laten vervangen. Oude sloten zijn namelijk gemakkelijk open te breken en de inbrekers nemen vervolgens alles mee. Dat wilt u graag voorkomen, daarom is het noodzaak om hang- en sluitwerk met een keurmerk te laten monteren. Deze zijn door experts uitvoerig getest op het weerstaan van een inbraak.
  • Controleer voordat u weggaat of er nergens een weg naar binnen of op uw dak is.
Het komt nog geregeld voor dat mensen ladders of andere voorwerpen laten liggen die de inbrekers kunnen gebruiken om bij één van uw ramen te komen. Die ramen zijn over het algemeen minder goed beveiligd en dus gemakkelijker open te breken.
  • Doe alle ramen en deuren goed op slot en controleer ze of allemaal goed vast zitten.
Deze tip spreekt voor zich. Toch is het belangrijk dat hier rekening mee wordt gehouden. Bent u onderweg of al aangekomen op uw bestemming en twijfelt u of alles wel goed is afgesloten? Neem dan voor de zekerheid contact op met het thuisfront. Indien u rekening houdt met de bovenstaande onderdelen dan kunt u met een gerust gevoel op vakantie.